Beschermen tegen prikkels

20-04-2018

Het leren beschermen tegen teveel prikkels is van groot belang als je hoogsensitief bent. De vraag is echter. Hoe?

Prikkels zijn signalen die je zintuigen oppikken en die je hersens prikkelen. Dit door middel van zien, horen, proeven, voelen en ruiken. Met voelen wordt meestal lichamelijk voelen bedoeld, dus via aanraking. Je kunt ook energetisch voelen. Het voelen van emoties, intenties en sferen. Gevoelens en gedachten zenden mensen uit in de vorm van energie. De gevoelige mens pikt die signalen op.

Leer jezelf hierin te schermen

STILTE. Het is best lastig jezelf te beschermen tegen de overdaad aan auditieve prikkels, zeker in een gezin met kinderen. Probeer toch bewust je stiltemoment te creƫren. Gebruik bijvoorbeeld oordoppen, laat s'avonds de tv uit, ga de natuur in, trek je even terug in de badkamer etc.

DONKER. Je kunt jezelf beschermen voor visuele prikkels door simpelweg regelmatig je ogen te sluiten. Trek jezelf terug in een verduisterde kamer. Voorkom fel licht. Vooral TL-verlichting wordt doorgaans als erg storend ervaren.

Zelfhypnose of meditatie. Plan dagelijks rust in. Als je van jezelf weet dat je sneller overprikkeld raakt houd hier dan rekening mee. Plan regelmatig een prikkelarme pauze in. Pas zelfhypnose toe, mediteer of doe ontspanningsoefeningen. Het lijkt moeilijk maar is het niet. Je helpt je hersens om prikkels te verwerken. Bij te weinig slaap kan zelfhypnose of meditatie het gebrek aan slaap grotendeels opvangen. 

ZELFHYPNOSE. Ga naar een erkend hypnotherapeut, hij/zij kan jou in slechts 1 sessie zelfhypnose leren. Sneller dan meditatie en het werkt intenser.

(Zelfhypnose leren........Natuurlijk Diantha helpt jou hier graag bij!)

Ben je toch overprikkeld wees dan niet boos of teleurgesteld. Trek je even terug, desnood op een toilet. Ben je thuis dan helpt het nemen van een douche vaak of ga rustig zitten of liggen, sluit je ogen en probeer op die manier te ontprikkelen. Houd de rest van je dag extra rekening met jezelf! Voel je niet bezwaard om een later geplande afspraak af te zeggen. Jij weet dat je door overprikkeling echt ziek kunt worden en dat is niet wat je wilt.

TIP: Voel je dat iemand jouw energie opslurpt, doe dan voor zover mogelijk je armen over elkaar en doe je enkels over elkaar. Je kunt ook een denkbeeldige glazen wand tussen jou en de energieslurper zetten. Het dragen van de edelsteen labradoriet helpt ook om jou hierin te beschermen. Tast af wat het beste bij je past.