Gevoelens van een hooggevoelig kind

13-03-2018

Een brief van een hooggevoelig kind:

Papa en Mama, dit wil ik jullie vertellen en hopelijk begrijpen jullie mij. Soms voel ik mij anders dan de andere kinderen in de klas. Mijn hoofd zit vaak vol en loopt dan over. Hier word ik erg onrustig en vaak verdrietig van.

Ik voel het verdriet van andere kinderen en wil ze troosten. De school is zo druk met al die geluiden, mensen en activiteiten. Hier word ik erg moe van. Zo erg dat ik er vervelend van word en moet huilen.

Graag doe ik de dingen foutloos. Lukt dit niet dan ben ik erg teleurgesteld in mijzelf. We moeten zo vreselijk veel doen op school.......Na een schooldag val ik moeilijk in slaap door alles wat er die dag is gebeurd. Mijn hoofd is nog erg bezig met de dag.

Ik vind het zo fijn dat andere kinderen zich goed voelen dat ik mijzelf daar graag voor naar achteren plaats. Als er ruzie op school was of de sfeer was onplezierig dan heb ik daar last van. Dan gaan mijn cijfers zelfs achteruit.

Als ik dan na een schooldag thuis kom, me heb aangepast zoals wordt verwacht dan ben ik soms driftig, vervelend, huilerig. Daar kan ik niks aan doen. Sorry! Vaak voel ik mij onbegrepen. Vervelend dat ik jullie hiermee lastig val. Als mensen boos worden of zelfs schreeuwen tegen mij dan word ik daar bang van en moet hard huilen. Ik weet het zelf wel. Geef mij geen standje. Ik denk heel goed na over dingen.

Af en toe maak ik erg wijze opmerkingen voor mijn leeftijd. Ik voel ook als jullie niet lekker in je vel zitten. Zeg nou niet dat dit niet zo is maar vertel wat er is. Doen of er niks is vind ik nog veel erger.

Ik heb een hekel aan nieuwe dingen en veranderingen. Al dat onbekende vind ik maar niks. En ik weet echt wanneer ik ergens klaar voor ben, maar heb meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties. Dwing me niet om dingen sneller te doen. Hiervan raak ik overstuur. Zeg alsjeblieft niet: stel je niet aan, niet huilen, je kan het wel, anderen kunnen het ook, dan voel ik mij echt nog verdrietiger en alleen.

Pap en Mam, kunnen jullie mij hiermee helpen?

Willen jullie naast mij gaan staan, voor mij klaar staan en mij ondersteunen waar nodig?

Laat mij mijn dingen in mijn eigen tempo doen.

Geef mij zelfvertrouwen en kracht en houd rekening met mij waar dat kan?

Willen jullie mij in contact brengen met dezelfde kindjes of met iemand die net zo is en ons hiermee kan helpen?

Geef mij het gevoel dat ik goed ben zoals ik ben en al deze dingen bij mij horen en dat dat niet weg moet.

Accepteer mij en houd van mij zoals ik ben! Ik wil leren dit ook bij mijzelf toe te passen..

  • Let bijzonder op wat je zegt tegen je kind. Woorden zijn enorm krachtig! Geef complimenten, wees geduldig en geniet van dit wijze kind!