Irritaties van hoogsensitieve mensen

08-02-2018

1. Onrecht

Natuurlijk staat onrecht op nummer 1. Het rechtvaardigheidsgevoel van de hoogsensitieve mens is erg groot. Wordt onrecht bijvoorbeeld door jouw werkgever of juf/meester weggewuifd dan voel je je niet gehoord en begrepen. Dit kan zelfs leiden tot woede.

2. Kleding

Door jouw gevoelige huid is elk naadje, draadje en kledinglabeltje een groot monster. Hij moet er uit! Zo zijn naden in sokken, strakke kleding of ruwe stoffen een ware beproeving voor de hsp'er.

3. Zand / klei

Leuk hoor, spelen op het strand of kleien. Maar het gaat onder je nagels zitten, kriebelt, plakt, komt in schoenen terecht, maakt kleding vies.....Daar maak je de hooggevoelige mens niet blij mee.

4. Bioscoop

Wat een groot scherm en wat gebeurt er veel tegelijkertijd. Het verhaal is prima en kan intens beleefd worden maar die felle lampen, het harde geluid en al die informatie tegelijkertijd. Zo overdonderd. Thuis op de bank is ook erg fijn.

5. Verdriet van anderen

De emoties van anderen raken jou ook. Soms zo intens dat ook jij erg verdrietig wordt.

6. Een "gezellig" schoolreisje (Hoog sensitieve kinderen)

Alles gaat zo'n dag anders. Eten in de bus, geen sporten, terwijl dat altijd op woensdag mag. Iedereen is druk, telkens kinderen tegen je aan en niemand lijkt te horen dat juf roept om te komen. De prikkelverwerking kost veel tijd. Aan het eind van de dag, tijdens de terugweg, ontspant de hps'er en begint te genieten...

7. Een spontaan uitje

Hierbij speelt wederom de terughoudendheid van het onbekende. Waar gaan we heen, wat moet ik meenemen, is daar wel een toilet, wie zijn er, hoeveel geld moet ik meenemen etc. etc. Wat een prikkels voordat er ook maar iets gebeurt.

8. Op de vingers gekeken worden

Hoe vervelend om iets te moeten doen terwijl anderen kijken. Zelfs een compliment waar anderen bij zijn hoeft echt niet. Lekker jouw eigen gang gaan zonder op de vingers te worden gekeken voelt veel beter. Waardering, één op één gegeven wordt wel enorm gewaardeerd.

9. Meteen moeten kiezen

Wat wil je op je brood? Voor de meeste mensen een erg normale vraag. Maar direct kiezen is geen optie bij de hoogsensitieve mens. Elke keuze is lastig omdat er zoveel consequenties zijn. Kaas geeft een slechte adem, boter plakt, zonder boter trekt jam in het brood, de nootjes van pindakaas gaan tussen het gebit zitten, in chocopasta zit te veel suiker. Het kiezen is dus een serieus iets.

10 Harmonie (Hoog sensitieve kinderen)

Harmonie is voor de hoogsensitieve persoon, maar vooral voor het hoogsensitieve kind enorm belangrijk. Veelal in bed komen de vragen en de zorgen naar boven borrelen. In het donker van de slaapkamer is de bevestiging dat je lief bent extra belangrijk. Pas dan voelt de HSK'er zich veilig en kan rustig gaan slapen.