Kruiden / etherische oliën voor HSP'ers

11-12-2017

Hoogsensitief zijn heeft zijn voordelen maar kan ook flink lastig zijn. Je staat open voor indrukken van buitenaf en je zintuigen maken overuren. Die indrukken kun je niet altijd verwerken en verteren. Je raakt overprikkeld en je weet niet hoe je tot rust kunt komen.

Hieronder omschrijf ik 5 kruiden die de hooggevoelige mens kan gebruiken bij overprikkeling.

Deze kruiden zijn ook als ethetische olie verkrijgbaar en zeker zo effectief!

Salie: Werkt kalmerend op het zenuwstelsel en stimulerend op je buik. Ideaal voor sensitieve mensen. Indrukken worden door salie beter verteerd. Wrijf een vers blad salie tussen je vingers als je rust zoekt. Het kalmeert je zenuwstelsel direct. Je kunt ook thee zette van salie.

Citroenmelisse: Voor buik en hoofd. Rustgevend en stimulerend tegelijk. Een zacht kruid dat past bij mensen die graag voor anderen zorgen en zichzelf vervolgens vergeten. Ze hebben moeite om voor zichzelf op te komen. Je kunt thee zetten van Citroenmelisse. Citroenmelisse is tevens geschikt voor kinderen met een vol hoofd en moeite hebben met inslapen.

Rozemarijn: Opwekkend en maakt wakker. Hierdoor niet handig om s'avonds te gebruiken. Rozemarijn zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert en tegelijkertijd versterkt wordt. Een heerlijk kruid voor diverse gerechten.

Lavendel: Ruikt heerlijk. Geuren houden herinneringen vast en werken via het centraal zenuwstelsel. Is denken je valkuil en raakt je zenuwstelsel snel overbelast, dan is lavendel goed voor je.

Ter ontspanning en lekker als je gaat slapen. Wrijf de olie op je slapen en in je nek en hals. Bij spanningshoofdpijn, concentratieproblemen en onrustige gevoelens. Lavendelolie werkt ook bij stijve spieren. Het ontspant en zorgt voor een betere doorbloeding. Geen lavendelolie op een geursteentje in de auto gebruiken ;)

Driekleurig viooltje: Het plantje wordt vanwege haar drie kleuren: geel, paars en wit ook wel de drie-eenheid genoemd. Geloof, hoop en liefde. Het viooltje brengt harmonie in lichaam, ziel en geest en dat kunnen HSP'ers goed gebruiken. Heb jij een sterke wilskracht en veel doorzettingsvermogen maar ben je ook kwetsbaar en kun je plotseling uit balans zijn, dan is het driekleurig viooltje iets voor jou.

Etherische oliën zijn te bestellen bij Natuurlijk Diantha.